Annonse
00:45 - 31. juli 2015

Truede fredssoldater

Da en av Iraks mest profilerte ytringsfrihetsforjempere ble drept, dro kona fra fire barn i London for å fortsette mannens arbeid.

Drømmer fremdeles: Angela Salmon Alaliaoui og ektemannen Ammar Al-Shahbander drømte om å leve i fred i Irak. Etter at han ble drept, er hun fast bestemt på ikke å gi opp drømmen.
Annonse

Den 2. mai i år hadde Ammar Al-Shahbander gjort unna dagens første møte i Bagdad sentrum. For å få litt avveksling skulle han treffe noen kolleger fra menneskerettighetsorganisasjonen Institutt for krigs- og fredsrapportering (IWPR) på en konsert. Han skulle koble av, ha et slikt øyeblikk som han hadde drømt om helt siden foreldrene tok ham med og rømte fra Irak da han var barn.

Nå befant han seg i en bakgård, der et band hadde rigget opp fire høyttalere på en provisorisk scene. De spilte Eagles, og Al-Shahbander ville fortelle omverdenen hva han var med på. Han tok et bilde og delte det på Twitter med teksten «Bagdad-sommer… 2 gitarer spiller Hotel California #Irak #neitilIS».

 

Bombene. Den siste emneknaggen er like klar som den er enkel. Al-Shahbander er for alt terrorgruppen IS (Den islamske staten) er imot. Han vil bygge et samfunn der meninger utfordres og slipes gjennom fri debatt, og der religion er et privat anliggende. Som sjef for IWPR arbeider han med å skape toleranse mellom sunni- og sjiamuslimer og andre religiøse og etniske minoriteter slik at de kan leve side om side uten frykt. Eller høre Eagles i en bakgård på en helt vanlig lørdag.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse