Aktuelt

Siste nytt fra «Årets avis»

Én forside skilte seg ut i avisstativene onsdag 22. juli. VG valgte å se helt bort fra terroren som rammet Norge for fire år siden, og slo i stedet opp: «VGs store SOLJAKT», uten henvisninger til 22. juli-relatert stoff, men med bilde av turkis vann, hvit strand og nakne overkropper. «Her er 50 varme reiser – og gode historier til turen» lovet VG, og lokket med følgende saker: «Lei av regn? HER ER DET SNØ! Har du hørt? FISKER FIKK SEL PÅ KROKEN. Værsyk? DE BESTE TV-SERIENE. Har du sett? HUS STO URØRT I 105 ÅR».

Hvorfor ble VGs forside som den ble 22. juli?

– Aner ikke. Jeg er på ferie, sier VG-redaktør Torry Pedersen når Morgenbladet ringer.

– Er forsiden et forsøk på å ta 22. juli tilbake som «vanlig dag»?

– Det vet jeg ikke. Ring vaktsjefen.

En oppringning til vaktsjef Håvard Holten følger:

– På selve dagen hadde vi fire sider på innsiden av avisen, men ingenting ble vurdert som godt nok til oppslag. Vi valgte heller å gå for en stor pakke om vær og reise, en pakke det hadde blitt jobbet grundig med på dagtid i redaksjonen.

– Er forsiden et slags statement for å ta 22. juli tilbake som «vanlig dag»?

– Den er i hvert fall ikke ment som et statement, men et symptom på at det er blitt litt sånn. Vi ryddet hele forsiden i 2012, men ikke i 2013 og 2014, og ingen reagerte da. Forskjellen nå er muligens at det ser litt pussig ut når våre konkurrenter velger å rydde forsidene på fireårsdagen for angrepet.

– Reflekterer forsiden at leserne er lei av å lese om 22. juli?

– Nei, det vet jeg ikke. Forsiden reflekterer det vi vet nordmenn er opptatt av, selv om jeg dessverre ikke kan si at viktighetskriteriet var veldig stort akkurat i dette tilfellet.

Hva med salgskriteriet?

– Hva skal jeg si, i dag kan vi nesten putte hva som helst på forsiden, uten at det påvirker salget. Papiravisen går uansett nedover.

Mer fra Aktuelt