00:06 - 31. juli 2015

Samisk multikunstner

Nordisk råds litteraturpris: Niillas Holmberg er nominert for diktsamlingen amas amas amasmuvvat.

Niillas Holmberg (f. 1990) er nominert til Nordisk råds litteraturpris fra det samiske språkområdet med diktsamlingen amas amas amasmuvvat (Så den fremmede ikke blir mer fremmed). I jurybegrunnelsen heter det at Holmbergs dikt er «språklig svært sterke, lekne og varierte» og at de har en «høy språklig treffsikkerhet».

Juryen skriver videre at Holmberg «representerer en ny type samisk kunstner som er vokst opp i det superglobale informasjonssamfunnet, med alle dets implikasjoner» og at han «tar unge menneskers schizofrene samfunnserfaring på alvor […] med klokhet og følsomhet».

Holmberg kommer fra Utsjoki i Nord-Finland. Han debuterte med diktsamlingen Dego livccen oaidnán iezan (Som om jeg hadde sett meg selv) som 19-åring i 2009, og siden den gang har han rukket å gjøre seg bemerket også som skuespiller og musiker. For amas amas amasmuvvat, som er hans andre diktsamling og bokutgivelse, ble han i fjor tildelt Samerådets litteraturpris. Morgenbladet har ikke fått en oversatt utgave av boken i hende tidsnok til å kunne anmelde den.

Annonse