Annonse
00:00 - 24. juli 2015

Politisk kristendom

Religiøs ekstremisme med politiske motiver finnes ikke bare i islam, men også blant kristne i Norge, skriver Dag Hoel. 

Illustrasjon: Espen Friberg/Yokoland
Annonse

Vi snakker om politisk islam med engstelse. Vi holder som ideal at politikk og religion skal være adskilte størrelser – en forventning som knapt lar seg realisere i noe samfunn. At religiøse forestillinger gir seg politiske utslag, er normen i de fleste samfunn, også i den kristne kulturkretsen.

Politisk-religiøse forestillinger bør vi forsone oss med, men politisk-religiøs ekstremisme må imøtegås med kraft. Vår oppmerksomhet hviler imidlertid så tungt på utfordringer i den islamske kulturkretsen at vi taper av syne at vi har krevende tankegods å bryne oss på i kristne miljøer i Norge. Et slik miljø er de kristne sionistene. De finnes i ulike avskygninger. Det følgende er hovedtendenser i deres tankesett – uten at dét betyr at alle forestillingene deles alle.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse