10:49 - 03. juli 2015

Øyet som ser

Teju Cole er forfatteren som ikke ser noe skille mellom å skrive roman, reportasje, dikt eller twittermeldinger  – men først og fremst ser han seg selv som fotograf.

Multikunstneren: Teju Cole fikk mange følgere da han i en periode eksperimenterte med Twitter som et litterært medium. Selv er han mer opptatt av klassisk musikk og billedkunst enn teknologi, men han mener enhver form kan gi opphav til kunst: – Hvem vet, kanskje vi finner den neste Beethoven eller Vermeer på Snapchat, Tinder eller en eller annen app vi enda ikke har hørt om, sier Cole. Foto: Teju Cole

Betrakt Teju Cole, og det er lett å tro at du ser dobbelt. Han har to hjemland, Nigeria og USA. På fødselsattesten står det Obayemi Babajide Adetokunbo Onafuwa – men offentlig er han bare Teju Cole. Yrkesidentiteten er delt mellom å være fotograf og forfatter. 

Ja, han har til og med debutert to ganger. Først i Nigeria, i 2007, med en bok som ligner en litterær reportasje fra Nigerias hovedstad, Lagos – men som på tittelbladet betegnes som fiksjon. De fleste vil nok likevel forbinde Cole med hans amerikanske debut, romanen Open City, som ble ett av de mest omtalte gjennombruddene i den engelskspråklige litteraturen i 2012, og som nå er ute i norsk oversettelse. Samtidig er hans nigerianske debut kommet i ny, amerikansk utgave der Coles egne fotografier er sydd inn i teksten på en måte som av flere har blitt sammenliknet med W. G. Sebald. 

Vi møtte Teju Cole på litteraturfestival i København for å snakke om politisk skriving, byer og hva foto har å tilføre litteraturen. 

Annonse