00:00 - 24. juli 2015

Nicholas Wintons ubegripelige godhet

Nicholas Winton reddet 669 jødiske barn ut av Tsjekkoslovakia i 1939. Hans historie minner oss om at godhet ikke er et spørsmål om følelser, men om handling, skriver Toril Moi.

Handlingens mann: Nicholas Winton, som døde 1. juli, reddet flere hundre barn fra konsentrasjonsleirene. Her med ett av barna i 1939. Foto: PA/NTB Scanpix

Like før jul i 1938 fikk den unge britiske aksjemegleren Nicholas Winton en telefon fra en kamerat, Martin Blake. De hadde planlagt å reise på skiferie til Sveits i januar. Men Blake hadde hørt at det foregikk forferdelige ting i Tsjekkoslovakia og bestilt billett til Praha i stedet. Kunne ikke Nicky også reise dit?

Nyttårsaften landet Winton i Praha. Bare timer senere jobbet han sammen med Doreen Warriner, en ung universitetslektor i økonomi, som forsøkte å redde sosialister og kommunister ut av Tsjekkoslovakia. Warriner skulle ha reist til USA med Rockefeller-stipend i oktober 1938, men hadde i stedet dratt rett til Praha, bare dager etter at München-avtalen ga Hitler rett til å annektere store deler av Tsjekkoslovakia.

Blake, Winton og Warriner var sosialister. De fulgte intenst med i den politiske situasjonen og var fullstendig klar over hva nazistenes planer var. Den 9. november 1938, bare uker før Winton dro til Praha, hadde nazistene gjennomført Kristallnacht, en brutal pogrom rettet mot jøder i alle områder under tysk kontroll.

Annonse