00:16 - 24. juli 2015

Når Ungarn viser vei

Ungarn bygger et gjerde mot flyktningene i stedet for å bidra til EUs forsøk på å fordele byrden fra flyktningestrømmen over Middelhavet.

Uønsket: En gruppe flyktninger på vei gjennom en kornåker ved grensen mellom Serbia og Ungarn. Nå bygger Ungarn et gjerde langs grensen for å stanse flyktningstrømmen. Foto: Csaba Segesvari/NTB Scanpix

Mandag denne uken skulle EU-landene bli enige om fordelingen av 40 000 immigranter som er kommet til Italia og Hellas de siste månedene. Dette skulle være Europas svar på tragedien i april, da nesten 800 mennesker druknet utenfor Italias kyst. Men selv om både Norge, Sveits og Liechtenstein ble med i beregningen, manglet det fortsatt plass til 8000 mennesker da møtet ble hevet mandag.

Den italienske EU-parlamentarikeren Gianni Pittella kalte resultatet «latterlig», og for mange i Italia var det en stor skuffelse. Da statsminister Matteo Renzi var en viktig pådriver for å få i stand unionens første ekstraordinære toppmøte om migrasjon tidligere i sommer, ga det håp om et felleseuropeisk svar på flyktningtragedien i Middelhavet.

Mens den italienske regjeringen offisielt er glad for at det tross alt ble en avtale, er andre mer kritiske etter mandagens resultat. «Det eneste ekstraordinære med dette er de andre europeiske landenes manglende vilje til å dele byrden med Italia og Hellas», het det i en italiensk avis denne uken. «Å basere den europeiske solidariteten på frivillige bidrag har tydelig vist sine begrensninger», istemte Jean Asselborn, ministeren fra Luxembourg som representerer EUs rullerende formannskap.

Annonse