Annonse
00:48 - 31. juli 2015

Myten om den late grekeren

Mye står på spill når skylden for Hellas-krisen skal fordeles, skriver Anja Sletteland. 

Illustrasjon: Espen Friberg/Yokoland
Annonse

Jeg vet ikke hvor mange avisartikler jeg har sett de siste årene som «knuser myten» om at grekerne er late. Som trekker frem statistikk for å motbevise påstander som at de jobber for få timer eller at pensjonsalderen er for lav. Hvorfor får det tilsynelatende enkle spørsmålet om grekernes arbeidsmoral så mye oppmerksomhet, og hvorfor vekker det så mye følelser? Jo, fordi «latskapsmyten» utgjør en symbolsk skanse i en mye større kamp, der mangelen på felles spilleregler fører til kollektiv handlingslammelse.

I debatten om Hellas-krisen kjemper minst tre diskurser om definisjonsmakten. Den ene legger det meste av skylden på Hellas, og peker på faktorer som korrupsjon, høye offentlige utgifter og økonomisk overoptimisme som følge av medlemskapet i eurosonen fra 2001. Eller at grekerne er spesielt late eller udugelige, som noen hevder.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Derfor undrer jeg meg over at han går til motangrep på meg.