Annonse
00:34 - 31. juli 2015

Mink på bok

Nordisk råds litteraturpris: I en nøktern og enkel prosa, forteller Karin Erlandsson om livet på en gård hvor den stramme lukten av mink er ensbetydende med penger.

Annonse

«De lesere som kan sin Nykarleby», skriver Karin Erlandsson i takksigelsen som runder av romanen Minkriket, «noterer seg at jeg har tatt meg friheter». Jeg hører ikke til blant leserne som behøver å advares mot et fantasifullt forhold til denne lille, finske byen langt oppe i Østerbotten. Dessuten må jeg oppsøke Wikipedia for å bøte på min uvitenhet om øyriket hvor hun nå bor og skriver. Selv de enkleste opplysningene er eksotiske: Her bor det 28 000 mennesker, denne nokså selvstyrte delen av Finland (som holdt sin egen EU-avstemning!) består av mer enn 6700 øyer, og de er altså selvstendig medlem av Nordisk råd. Derav denne nominasjonen.

Karin Erlandssons epos om en minkfarmerfamilie i etterkrigstiden er imidlertid mindre tankepirrende enn arkipelet hvor denne romandebutanten har sin bopel. I en helt nøktern og enkel prosa, forteller Erlandsson om livet på en gård hvor den stramme lukten av mink er ensbetydende med penger. Evert «var den førsta i byn att satsa», og produksjonen av skinnende pels til det europeiske kontinentets forfinede frossenpinner kaster raskt av seg. Sammen med kona Marianne, som han er svært forelsket i, bygger han gård og hjem. Sønnen Lars-Mikael oppdras til å ta over herligheten når tiden er inne.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse