00:00 - 03. juli 2015

Min nakne vertinne og jeg

Fra intensivkurset i russisk sommeren 2006 har to ord festet seg spesielt godt: «hvitløk» og «gasseksplosjon».

Ferden videre: Researchreisen til «Sovjetistan» bragte meg til mange eksentriske eks-sovjetrepublikker, deriblant Turkmenistan. Her hadde jeg stort sett severdighetene for meg selv. ⇥Foto: Privat

Oppgangen til den grå Khrusjtsjov-blokken stinket råtten løk og gammel urin. Rett som det var gikk jeg meg vill. Vaklevorne betongklosser fylte synsfeltet i alle himmelretninger, alle omgitt av overvokste gressplener, villhunder og snakkesalige fylliker, alle like miserable, og det var umulig å skille dem fra hverandre. En kveld gikk jeg fra blokk til blokk i fire timer før jeg fant den riktige. Menneskene jeg møtte, var generelt uvennlige, og noe av det første jeg lærte på språkskolen, var at jeg ikke skulle svare khorosjo, «bra», når noen spurte hvordan jeg hadde det, for ingen gikk vel rundt og hadde det bra hele tiden. Det riktige svaret var normalno, altså normalt, ok, helt vanlig, hverken bra eller dårlig. Og jeg måtte for all del ikke smile. Folk kunne tro jeg var idiot.

 

Jeg hadde valgt å gå all in, jeg ville ha språklig og kulturell stimulans døgnet rundt, jeg ville bombarderes med russisk og russiskhet og hadde derfor bedt om å bli innlosjert hos en lokal vertsfamilie. Språkskolen plasserte meg imidlertid ikke hos en familie, men hos en overvektig, tuberkuløs, eldre kvinne som helst gikk rundt naken. Hun oppfordret meg til å gjøre det samme. Det var hetebølge i St. Petersburg, men de små blokkleilighetene var ikke laget for å tåle hverken varme eller kulde. Vertinnens kroppshygiene var det så som så med, og det kan jeg godt forstå, for man svevde i livsfare hver gang man tok en dusj. Det var uhyre viktig å tenne og slukke gassen i akkurat riktig øyeblikk, ellers kunne det gå fryktelig galt. Og det gjorde det ofte. Lærerne våre kom rett som det var for sent til undervisningen grunnet gasseksplosjoner i blokkene de bodde i.

Annonse