Annonse
00:23 - 10. juli 2015

Mer batikk, takk

Annonse

Mandag hadde rundt 200 mennesker møtt opp i Oslo for å se ett av verdens største band spille sin siste konsert. For tredje kveld på rad sto Grateful Dead på scenen foran 70 000 tilskuere på Soldier Field Stadium i Chicago, og denne aller siste episoden i bandets femtiårige karriere ble også vist på kino, noen timer senere, i Oslo og Trondheim. Nå er det ikke helt samme historiske schwung over å se ting via satellitt som da The Beatles sendte «All You Need is Love» over Atlanteren i 1967, men det kunne man ikke merke på engasjementet i salen de tre og en halv timene bandet spilte.

Showmessig er Grateful Dead den totale motsetning til de velsmurte jevnaldringene i Rolling Stones. De stiller på scenen med cargo-shorts og termokrus, og beveger seg ikke i mer enn et par skritts omkrets. Det nærmeste de kommer et kostyme er trommis Bill Kreutzmanns t-skjorte med bilde av onkel Sam og slagordet «I Want You to Grow Hemp». Til gjengjeld er publikum et dansende hav av batikktrøyer, klærnes svar på et stort skilt med påskriften «fred&kjærlighet, mann!»

Og dette er én av grunnene til at bandet fortsatt har så sterk appell, også for folk som er født lenge etter glansdagene. Konsertene blir en slags mini-Summer of Love, et frirom i tiden der det går an å tro på tekstlinjer som «stranger stopping stranger / just to shake their hand». I virkeligheten hadde jo bandet flyttet fra hippiesentralen Haight-Ashbury i San Francisco allerede sommeren 1967. Et par år senere var de mest markante innbyggerne i nabolaget, riktignok i skjul, ledelsen i terrorgruppen Weather Underground.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Tenk om Arbeiderpartiet i disse dager ikke hadde debattert trakassering, men hvorvidt partiet skulle fortsette i regjering med Høyre som juniorpartner, etter å ha lovet det motsatte…»
«Vi kan få kreft av kjøtt, det bekreftet Verdens Helseorganisasjon denne uken. Samtidig skaper filmen «Cowspiracy» blest om metangass fra husdyrhold (altså promp), som bidrar 22…»