Annonse
00:00 - 17. juli 2015

Magritte møter vampyrene

En sprikende samling med korte historier synliggjør håndverket til Norges største internasjonale tegneserieskaper.

Illustrasjon: John Arne Sæterøy/Magicon Forlag
Annonse

Blant tegneserieentusiaster finnes det grovt sett to syn på mediets potensial for utvikling: På den ene siden har man dem som mener at tegneseriens tette bånd til den kommersielle underholdningsindustrien er et historisk faktum som den er skjebnebestemt til å overskride, og på den andre siden har man dem som mener at disse tradisjonene for masseprodusert populærkultur er noe som definerer kunstformen, og at utviklingen bør skje innenfor rammene av dette.

Uten å gå nærmere inn i denne diskusjonen – undertegnede tilhører forutsigbart nok førstnevnte leir – er det verdt å merke seg at John Arne Sæterøys tegneserier tilfredsstiller begge disse skolene. Siden 1999 har kunstnernavnet Jason vært synonymt med antropomorfe dyrefigurer og en postmoderne lek med klisjeer fra b-filmer og kiosklitteratur, men hans univers har også plass til ambisiøse oppvekstskildringer og referanser til en mer respektabel kunsthistorie.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.