Annonse
00:00 - 03. juli 2015

Lukten av samtid

Det er ikke bare lyset i enden som er interessant ved tunnelen.

Rundtkjøring: Julius von Bismarcks bil spinner rundt og rundt og rundt. Uten fører.⇥Foto: Vegard Kleven
Annonse

Å være menneske i samtiden fordrer både sansning og teknologi. Dette er tema for den åttende Momentumbiennalen i Moss, hvor et mangfold av verker taler til syn, hørsel, lukt, berøring og forestillingsevne. Utstillingstittelen Tunnelsyn er blant de bedre jeg har hørt, og forener selvironi med tanker som peker utover kunsten. Det kan handle om begrensninger og muligheter i vårt fysiske sanseapparat, men like gjerne om internettets informasjonsfiltre og konspirasjonsteorier.

 

Paranoia. I det Edward Shenk kaller «kampanjetrailere» føres vi fra glansede propagandabilder av norsk natur til dystopiske beskrivelser av en digital verden. Fra å være et vindu mot verden er internett blitt et speil hvor vi bare ser oss selv, hevder en myk fortellerstemme, siden søkemotorene kartlegger oss for å skape en mer «personlig brukeropplevelse». Jo flere brukerdata du har lagt igjen, jo tettere innvevd er du i din egen verden, hvor nye søk bare bekrefter verdensbildet du allerede har.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse