09:00 - 24. juli 2015

Les om kål – bli slank

Pressen forklarer hvordan det hele henger sammen.

Helt ekte forskning viser at vi legger på oss hvis avisene skriver mye om snop. Det vil si, forskning viser jo aldri noe sånt. Men et team ved Cornell-universitetet har funnet ut at New York Times bare nevner grønnsaker halvparten så ofte som i 1960. Derimot skriver avisen mye mer om popcorn og iskrem nå. Og alle vet jo hvordan Onkel Sams vekt har utviklet seg.

Ikke bare det: Cornell-gjengen hevder at variasjonen i overvekt følger variasjonen i hva som skrives, med tre års etterslep. Hvis avisene begynner å skrive mer om kaker i sommer, kan vi altså regne med at leserne blir litt tykkere i 2018. Kanskje.

Forskerne nevner merkelig nok ikke den store politiske omveltningen man kan lese ut av tallene. Grafen viser tydelig at grønnsaksdekningen i New York Times gikk rett til bunns akkurat da peanøttfarmeren Jimmy Carter ble erstattet i Det hvite hus av Hollywood-skuespilleren Ronald Reagan. Tilfeldig? Neppe. Det er jo på kino man spiser godteri.

Annonse