Annonse
00:58 - 17. juli 2015

Kulturminnenes realpolitikk

IS finansierer terror ved å selge kulturminner, og kulturarvekspertene slår alarm etter at de erobret oldtidsbyen Palmyra. IS’ spektakulære ødeleggelses­filmer er bare toppen av isfjellet.

Alarm: Oldtidsbyen Palmyra i Syria, 2006. Byen er nå under IS’ kontroll. Kombinasjonen av nettbasert salg og migrasjonsnettverk gjør det utrolig vanskelig å stoppe ulovlig kulturminnehandel på tvers av landegrensene. Ekspertene Morgenbladet har snakket med, forteller at salg fra konfliktsoner til vestlige markeder ofte skjer uten mellommenn. Turister i Tyrkia kan også bestille objekter, som så blir stålet på andre siden av grensen. FOTO: JANELLE RYAN
Annonse

«Den bevisste ødeleggelsen vi ser i Irak og Syria om dagen, er uten sidestykke i nyere historie,» sa Irina Bokova, direktør for FNs kulturarvorganisasjon Unesco, på et møte hos den militære tenketanken Royal United Services Institute (Rusi) i London nylig.

Det var ikke tilfeldig at hun snakket til en militær forsamling. Den islamske staten (IS) hadde akkurat overtatt det arkeologiske skattekammeret Palmyra i Syria, og systematikken de utviste under plyndringen i Irak, var blitt tydeligere. Ekspertene hadde begynt å bekymre seg for Libya også. Det var på tide å slå alarm.

«Dette skjer på en systematisk måte. Plyndringen av arkeologiske utgravingssteder og museer (…) er blitt en ødeleggelsesoperasjon med industrielt omfang,» sa Bokova.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse