00:00 - 24. juli 2015

Kulturdamen

Det begynte som en spøk. Nå blir Sara Danius den første kvinnen til å kunngjøre Nobelprisen i litteratur.

Kritikeren: «Jag har läst Bladen brinner av Barbro Lindgren. Fy faaan, va bra den va. Jag har läst de andra före också. Dom var för jävla bra också», står det å lese i 11 år gamle Sara Danius’ dagbok. Med årene har kritikken blitt hakket mer nyansert. Foto: Helena Paulin-Strömberg

Det er en kveld som alle andre. Litteraturprofessor, kritiker og forfatter Sara Danius er i gang med middagslagingen hjemme i Stockholm når telefonen ringer. Nummeret er ukjent, hun blir irritert, hersens telefonselgere, men tar den likevel. Stemmen i andre enden er høflig og dannet. «Hei, det er Peter Englund som ringer fra Svenska Akademien. Forstyrrer jeg?» Når hun hører stemmen til akademiets faste sekretær, blir hun fullstendig paff. Om hun vil være en del av det litterære selskap? Självklart!

 

Herrer og menn. Siden desember 2013 har Sara Danius vært en av De Aderton («de atten») i Svenska Akademien. Hun sitter på den forgylte stol nummer sju, tidligere besittet av Knut Ahnlund, Hjalmar Gullberg og Selma Lagerlöf. Sistnevnte var den første kvinnen til å bli valgt inn i det litterære etablissementet, som da det ble innstiftet i 1786 av kong Gustav III ble presentert som «Ett Samhälle av Aderton Svenska Herrar och Män».

Annonse