Annonse
00:55 - 31. juli 2015

«Industriprosjekt fremmer biomangfold»

Foto: Getty Images
Annonse

Svære byggeprosjekter i regnskogen blir sjelden godt mottatt av naturvernere og forskere. Ei heller i Nicaragua, der byggingen av en ny kanal – en rival til den kjente Panamakanalen – snart dras igang. I et essay i tidsskriftet Plos Biology sier imidlertid biologen Richard Condit, som til vanlig jobber i Panama, at kanalen kan bli et gode for Nicaraguas sårbare natur. Essayet gir et innblikk i en alternativ økologisk tenkning: «Avskogingen foregår allerede i et så høyt tempo at kanalen ikke kan gjøre ting verre», skriver Condit. Internasjonale standarder for prosjektet, som vil følges av naturvernere verden over, kan heller minimere skadene, i hvert fall på områdene utenfor selve kanaltraseen. Kanalen vil dessuten skape arbeidsplasser – og det er enklere å få folk engasjert i naturvern om de lever over fattigdomsgrensen, påpeker biologen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»