Annonse
00:46 - 17. juli 2015

Ibsens imperium

Ibsen-senteret jobber på spreng med å lage verdens største Ibsen-arkiv. Imperialisme og kvinnefrigjøring ble avgjørende for hans herredømme.

Annonse

All verden er en scene, og Henrik Ibsen spilles på dem alle. Dette vet vi. Fra historiens første Ibsen-oppsetning Kjæmpehøien på Christiania Theater i 1850, har stykkene hans blitt satt opp på scener over hele kloden.

– Ibsen-interessen følger imperielinjene. Han spres og gjøres populær gjennom vestlig kunst og vestlig imperialisme, forteller Frode Helland, professor og leder ved Senter for Ibsen-studier på Universitetet i Oslo, og forfatter av boken Ibsen in Practice.

Sammen med kollegene sine har han samlet inn data om Ibsen-oppsetninger fra fjern og nær. Resultatet er Ibsenstage, en database som inneholder informasjon fra over 10 000 oppsetninger av Henrik Ibsens skuespill, både historisk og globalt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse