00:35 - 17. juli 2015

Hvem er de farlige?

Finn Skårderud er den fagpersonen som gjennom 30 år kanskje har gjort mest for å flytte spiseforstyrrelsene ut av skammens skygge.

Etter sitt famøse angrep på Finn Skårderud i Bergens Tidende 3. juli. 2015 forsøker Hilde Sandvik over to sider i Morgenbladet 10. juli å toe sine hender med at hun bare ville sette i gang en medisinsk debatt om spiseforstyrrelser. Og hva slags debatt er det hun inviterer til?

Med seg selv som eneste referanse foregir hun at spiseforstyrrelser er en tvangslidelse man kan bli ferdig med gjennom en behandling som endrer tankesettet, noe man kan slite med i ungdommen, men som man kan få parkert. Fint for henne, men synd og skam for de pasientene som ikke lykkes etter «Sandviks metode». Og til liten trøst for de foreldre som gjennom år, med fortvilelse og avmakt, har sett sin datter sulte seg til døde. Hun trivialiserer og banaliserer en av de mest komplekse, sammensatte og alvorlige psykiske lidelsene med høy dødelighet vi kjenner. Som en tvangslidelse man nærmest kan tenke seg frisk av, omtrent som oss som må sjekke låsen i utgangsdøren et par ganger når vi går hjemmefra.

Ikke nok med det. Hun råder pasienter under behandling til å avbryte behandlingen, flytte ut av Villa Sult.

Skam.

Under dekke av å invitere til debatt går hun til frontalangrep på Finn Skårderud, den fagpersonen som gjennom 30 år kanskje har gjort mest for å flytte spiseforstyrrelsene ut av skammens skygge. Som har hjulpet oss til en mer helhetlig forståelse av gåten spiseforstyrrelse. En sammensatt lidelse med komplekse årsaksforhold, både genetiske, individualpsykologiske og familiære – og som spilles ut på den sosiokulturelle arena – og derfor trenger en behandling som favner alle disse aspektene. Ikke en forenklet teori og metode som sender de som ikke lykkes med å tenke seg friske, tilbake til skammens korridorer.

 

Thor Kristian Island

Psykiater

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Vi trenger en statusheving av forfatterrollen i norsk akademia.»