00:13 - 31. juli 2015

«Hører dette hjemme i rettssalen?»

Etikeren svarer.

Kjære Etiker. Saken der en mor ble tiltalt for uaktsomt drap etter at hennes 14 måneder gamle sønn druknet i badekaret mens hun var ute i stuen, var nylig oppe til anke. Jeg er selv bestemor til en gutt på snart to år, og da jeg hørte om denne tragedien, tenkte jeg at det kunne ha hendt hvem som helst, at det kunne ha hendt meg. Men så leste jeg rettsreferatet som sto på trykk i Morgenbladet tidligere i sommer, og endret oppfatning. Det avgjørende spørsmålet i rettssalen for vurderingen av uaktsomhet, dreide seg om hvor lenge moren var ute av badet. Var det ett, fem eller ti minutter? Den talende detaljen, som fikk meg til å endre oppfatning, var opplysningen om strikketøyet. Moren fortalte selv at hun hadde «strikket et par masker» mens ungene satt i badekaret. Jeg er også glad i å strikke, og forbinder det med en type sinnsro som er helt uforenlig med å ha småbarn alene i et badekar. For meg er det nå helt klart at denne moren ikke var i nærheten av den typen aktsomhet situasjonen krevde. Jeg er likevel usikker på om saken hører hjemme i en rettssal. Hva mener du?

Hilsen strikkende bestemor, 72

 

Annonse