Annonse
00:00 - 17. juli 2015

Gatesmart

Spis deg rundt globusen uten å forlate kvartalet.

Gategutter: Stian Floer (til venstre) og Jan Robin Ektvedt driver restauranten Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Der har de for øyeblikket ikke ceviche med kefirdressing på menyen. Foto fra boken: Agnete Brun
Annonse

Gatematen har gått gjennom en fabelaktig klassereise de siste årene. Folk bruker nå helt uanfektet begreper som inntil nylig fremsto som åpenbare selvmotsigelser – som «kvalitetsburgere» og «autentiske tacos».

Den amerikanske forfatteren og globetrotteren Anthony Bourdain må få en del av æren. Hans tv-programmer er fulle av innslag der han himler med øynene og stønner av glede mens hans gnafser i seg mystery meat fra en liten markedsbod der ingen CNN-kameramann tidligere har pekt sin linse. Samme hvor eksotiske omgivelsene er, kan de fleste som har spist mat fra en bod kjenne seg igjen i scenen etter måltidet, der Bourdain går veldig fort tilbake til hotellet. Den slags overraskelser er man mindre utsatt for når man lager maten selv.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse