00:00 - 17. juli 2015

Gatesmart

Spis deg rundt globusen uten å forlate kvartalet.

Gategutter: Stian Floer (til venstre) og Jan Robin Ektvedt driver restauranten Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Der har de for øyeblikket ikke ceviche med kefirdressing på menyen. Foto fra boken: Agnete Brun

Gatematen har gått gjennom en fabelaktig klassereise de siste årene. Folk bruker nå helt uanfektet begreper som inntil nylig fremsto som åpenbare selvmotsigelser – som «kvalitetsburgere» og «autentiske tacos».

Den amerikanske forfatteren og globetrotteren Anthony Bourdain må få en del av æren. Hans tv-programmer er fulle av innslag der han himler med øynene og stønner av glede mens hans gnafser i seg mystery meat fra en liten markedsbod der ingen CNN-kameramann tidligere har pekt sin linse. Samme hvor eksotiske omgivelsene er, kan de fleste som har spist mat fra en bod kjenne seg igjen i scenen etter måltidet, der Bourdain går veldig fort tilbake til hotellet. Den slags overraskelser er man mindre utsatt for når man lager maten selv.

Annonse