Annonse
00:00 - 24. juli 2015

Frivilligheten lider

Små spel basert på frivillighet får mindre statlig støtte enn tidligere.

Frivillige: I Eidskog setter ildsjeler opp et lokalt Olav-spel til olsok. Veidemannen spilles av Erik Holen, som til daglig er pensjonist. Sammen med ham er Anita Johnsen som Kokke-Anne (i oransje tørkle) og Asta Bårdseth, Bjørg Nygård og Bettina Eckbo, som alle spiller kvinner fra skogsfolket.
Annonse

Spelfondet fordeler tre millioner kroner i statlige midler, som ifølge retningslinjene skal gå til «historiske spel, herunder sagaspel, lokalhistoriske spel, kirkespel og arbeiderspel med lokal/regional tilknytning og allmenn interesse». Aktørene kan «gjerne være amatører», eller det kan være en blanding av amatører og profesjonelle. Tilknytningen til det lokale kulturapparatet er vesentlig.

Tidligere har Norsk teaterråd stått for utdelingen. Men i de siste årene har det vært mye rot i teaterrådets regnskaper, og et av problemene har vært manglende rapportering til Kulturdepartementet. I vinter fikk Teaterrådet nytt styre, som har startet en opprydningsprosess. Likevel overførte Kulturdepartementet i år ansvaret for Spelfondet til Norsk kulturråd. En lite gjennomtenkt avgjørelse, mener mange. Grunn: Kulturrådet er kanskje gode på moderne scenekunst, men de forstår seg ikke på spel. I år har spel med overvekt av profesjonelle aktører fått støtte. De små spelene, som kun er drevet av frivillige, får mindre penger enn før.

Kritikerne mener profesjonelle regissører, teatergrupper og forfattere har en rekke andre potter de kan søke midler fra. For eksempel deler Kulturrådet ut 131,3 millioner kroner til «scenekunst», der sjangeroverskridelser, nytenkning og kunstnerisk risiko er krav som må tilfredsstilles. Spørsmålet er om disse kriteriene har smittet over på vurderingene i Spelfondet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse