Annonse
00:25 - 31. juli 2015

Fra Fitcoin til senil kløe

Idealet om aktiv alderdom kan snarere hemme enn fremme livskvaliteten for en 90-åring, skriver Runar Bakken.

I vigør: Oppfatningen av at alderdom er ensbetydende med negativitet, passivitet, tilbaketrekning og sykelighet blir forsøkt erstattet av en oppfatning om at alderdom er noe som preges av positivitet, aktivitet, integritet og sunnhet. Hva denne kvinnen måtte mene om saken, der hun poserer på stranden i franske Nice, er uvisst. Foto: Martin Parr/Magnum Photos/NTB Scanpix
Annonse

Det går et spøkelse gjennom Europa. Det ble første gang sett på 1980-tallet. Utover på 1990- og 2000-tallet ble det mer og mer synlig. Nå dukker det til stadighet opp i politiske styringsdokumenter, dagspresse, reklame, og ulike medier. Til forskjell fra spøkelser vi kan skremmes av, er dette vennlig, smilende og positivt. Som et virus sprer det seg med en voldsom hastighet, muterer og dukker opp i de mest utrolige kombinasjoner: Aktiv fritid, aktiv kapital, aktiv eiendomsmegling, aktivt treningssenter, aktiv helse, aktiv læring, aktiv ungdom, aktivt personell, aktiv dagtid, aktiv skøyteklubb, aktiv ortopedi, aktiv dødshjelp, aktiv kjøreskole, aktive hjem, aktiv lytting, aktiv skadedyrkontroll, aktiv omsorg.

Listen kan gjøres lengre, men poenget er: adjektivet aktiv infiserer våre hjerner og sniker seg umerkelig inn i språket. Men ikke bare i språket: Tidligere i år viste Evgeny Morozov i Morgenbladet, på skarpsindig vis, hvordan dette spøkelset av et ord er et ektefødt barn av nyliberal tenkning og praksis. I artikkelen «Fitcoin, den nye helsevalutaen, lenker kroppen til finansmarkedet» skriver han innledningsvis: «Amerikas tre besettelser – teknologi, trening og finans – har endelig fusjonert i Fitcoin, en ny app som lar brukerne omsette treningssenterbesøk til penger. Mekanismen er enkel: Appen konverterer hjerteslagene til digital valuta».

Appskaperne tjener penger på samarbeidsavtaler med eksempelvis Adidas, som igjen tilbyr redusert pris og eksklusive produkter til dem som trener: Jo hardere trening, desto høyere hjertefrekvens og flere bitcoins (penger).

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»
Friedmans innsikter faller ikke inn under noen «nyliberal» doktrine.
Å hevde at dyr ikke er «personer» blir absurd.