Annonse
00:06 - 10. juli 2015

Fortsatt god, fortsatt omstridt

Idet Saul Bellows hundreårsjubileum feires, hersker ingen enighet om statusen til eller kvaliteten på det Nobelprisvinnende forfatterskapet.

Hatten av: Ingen av Saul Bellows bøker har generert massiv entusiasme, til tross for at han fortsetter å høste regelmessige genierklæringer, skriver artikkelforfatteren. I dette bildet, som mangler datering, er Bellow på jakt etter lesestoff.⇥ ⇥Foto: Kevin Horan/The LIFE Images Collection/Getty Images
Annonse

Saul Bellow (1915–2005) var etterkrigstidens høyest dekorerte amerikanske forfatter, med Nobelprisen fra 1976 som et mulig høydepunkt, avhengig av hvor alvorlig man tar (og tok) akkurat den utmerkelsen. Den 12. juni i år ville han ha fylt hundre, og hendelsen er markert med særlig to utgivelser: første bind av Zachary Leaders nye biografi, som følger Bellow frem til 1964, samt en fyldig samling sakprosa, der mye har vært lett tilgjengelig tidligere. Ingen av bøkene har generert massiv entusiasme, og det hersker en viss nervøsitet i feltet med hensyn til Bellows status, til tross for at han, som ingen annen i sin generasjon, fortsetter å høste regelmessige genierklæringer.

 

Det er stor enighet om hans sterke sider: hypnotisk presise beskrivelser av hva det vil si å være et selv i det amerikanske storbylivet slik det artet seg fra 1920-tallet til rundt 1975, en egen evne til komisk-grotesk karakterisering av bipersoner som man må til Dickens for å finne maken til, en vakker balanse mellom åpen, modernistisk sensibilitet, klare realistiske forpliktelser og stor språklig innovasjonslyst.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.