00:00 - 24. juli 2015

Forestilte fellesskap

Teju Coles Åpen by er en rik roman om det lille livet i den store mengden.

Gatelangs: Teju Cole stoler på at hovedpersonen hans er interessant nok til å bære en hel roman – og det er han også. Foto: Ulf Andersen/Getty Images

Den siste tiden har det dukket opp et internettmem i Facebook-strømmen min, noen visdomsord som personer jeg på en eller annen måte «kjenner» gjennom det sosiale nettverket, har funnet det for godt å dele: «Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.»

I en verden der vi presser oss sammen i stadig større byer samtidig som kommunikasjonsteknologien forbinder oss med mennesker fra helt andre steder på kloden, er det utvilsomt en sympatisk oppfordring. Og ikke minst er det en oppfordring som det er mulig å etterleve. For vi blir ikke bedt om mye, det er ikke snakk om empati her, innlevelse i den Andres situasjon, bare den mest grunnleggende form for anerkjennelse. En slags mistankens hermeneutikk for det ferske århundret: Jeg mistenker at du er et menneske, og jeg vil behandle deg deretter.

 

Annonse