00:00 - 24. juli 2015

Et kongerike fylt av spel

Til olsok samles eidskogingene til oppsetning av bygdas nyskrevne Olav-spel. – Et sted som har spel, er et sted som har besluttet å overleve, sier professor Jon Nygaard.

Ildsjelenes rike: En bygd med spel er en bygd med sjel. Men nå frykter spelkjennere at amatørkulturen trues. Heidi Brunsell spiller viking i Eidskogs Olav-spel.

I kirkestuen ved siden av Eidskog kirke sitter 16 mennesker i alderen syv til sytti rundt bordet og venter. De er med i kirkens sangkor, som spiller en viktig rolle i spelet Makt og merke. Øvelsen skulle egentlig begynt klokken seks. Men Harald Schøien, prest og mannen som har skrevet og regissert spelet i bygda, er opptatt med å sette opp et gigantisk telt på parkeringsplassen utenfor. Dermed går småpraten i kirkestuen, primært om hvordan rollene til barna skal være: Hva skal de hete, hvor gamle er de? Fem kaffekanner og noen isbokser med kaker står på bordet. Morgenbladets utsendte får det ene kakestykket etter det andre.

Schøien kommer inn og ber dem bruke tiden på å synge gjennom sangene i stykket, før han forsvinner ut igjen. De begynner: «Vi har skogen som vern / Vi har skogen som venn / Her er skjul for en fredløs bak hver stamme og gren.»

Etterpå synger Pernille Malm Jensen, den kvinnelige hovedrolleinnehaveren som spiller munken, en sang. Hun er nokså lavmælt.

Annonse