Annonse
00:00 - 17. juli 2015

En europeisk tragedie

Enøyd forsvar av nasjonale interesser er den virkelige trusselen mot Europa nå.

Krise: Greske pensjonister venter utenfor en bankfilial i Athen, de får maksimalt ta ut 120 euro i uken. Foto: Petros Giannakouris/AP/NTB Scanpix
Annonse

En tilleggsulempe ved å være greker nå om dagen, er at man stadig må holde ut at utenlandske kommentatorer leter etter fiffige språklige bilder hentet fra Hellas’ stolte kulturarv når den pågående krisen beskrives. Av dem som har tatt til orde for en mer presis omgang med betegnelsene, var det den amerikanske forfatteren og litteraturkritikeren Daniel Mendelsohn som formulerte det best i en kort kommentar tidligere denne uken: «Jeg skulle ønske folk ville slutte å snakke om en ‘gresk tragedie’ når de skriver om den greske krisen. Det finnes INGEN gresk tragedie som er så sprø som dette.»

 

Det er sprøtt nok det som har skjedd de siste ukene: Forhandlinger som ble avbrutt fordi Hellas ville avholde en folkeavstemning om en avtale som ikke fantes. En gresk statsminister som deretter tilbød kreditorene en avtale som minnet om den folket hadde sagt nei til. Nådeløse kreditorer som bestemte seg for å tvinge gjennom en avtale som var enda strengere enn den de opprinnelig hadde tilbudt, i noe som minner om en guddommelig straff for oppsetsighet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse