Annonse
00:49 - 10. juli 2015

Det flaskekorken peker på

Å gjøre kunst av skrot er dagens alkymi.

Fra Veneziabiennalen til Hamar: Gulløve-vinner El Anatsui stiller ut i Kunstbanken med flunkende nye verk, her «Hidden number». ⇥Foto: Tobias Nordvik/Kunstbanken
Annonse

At Gulløve-vinneren fra årets Veneziabiennale stiller ut i Norge, er intet mindre enn en sensasjon som bør få publikum til å strømme til Kunstbanken på Hamar. Det er ikke første gang vestafrikanske El Anatsui stiller ut i Kunstbanken, han deltok også på gruppeutstillingen Recycling i 2008, med et verk som senere ble innkjøpt av Guggenheim-museet i Abu Dhabi.

Of Dzi er hans første separatutstilling i Norge, og alle verkene er flunkende nye. Selv kaller han de monumentale metallarbeidene skulpturer, selv om de ser ut til å flomme nedover veggene lik delikate tekstiler.

Visuelt kan uttrykket minne om en kombinasjon av vestlig abstrakt kunst og vestafrikanske estetiske tradisjoner. Noen av de geometriske mønstrene kan ligne på kente-vevnader, en type stoff som brukes til klesdrakt av flere grupper i Vest-Afrika, deriblant Ewe-folket, som Anatsui kommer fra. Utstillingstittelen Of Dzi er basert på et ord fra deres språk, og kan bety «fra hjertet». «Dzi» har også andre betydninger, som synge, øke, søke og fødsel, avhengig av tonen det uttales i. Originaltitlene på verkene har gjerne en lignende flertydighet, som dessverre går tapt i oversettelsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse