Annonse
00:28 - 24. juli 2015

Brochmann: Baksiden

Det flerkulturelle Norge har ikke inntatt skjærgården, skriver Grete Brochmann.

Annonse

Det er ferietid igjen. 56. året på samme sted. Sørlandssommer. Den urolige verden leveres i postkassen: Hellas på randen av kollaps, ilandføring av atomavtale med Iran, redningsoperasjoner i Middelhavet, stigende arbeidsløshet. Mens dagene flyter over i hverandre i en ritualisert tilværelse vi knapt kjenner til i andre lommer av livet.

Grunnkonseptet på dette stedet er forbløffende stabilt og består av enkle, praktiske handlinger. Vedlikehold – skraping og maling. En båttur, med eller uten fisking, soling, bading, sky-observasjoner og et høydepunkt i form av en tur for å hente avisene. Det har vært en del utskiftninger av befolkningen: Noen er borte, men desto flere har kommet til. Og alle faller på plass. Taus kunnskap overføres mellom generasjonene. Alle reglene som har drevet de inngiftede til vanvidd, består med bare ubetydelige justeringer. Riktignok ror vi ikke lenger ut i havgapet med søppelet. Den lakkede prammen, som ble omdannet til landbasert sjørøverskute, finnes ikke lenger. Lydbildet er endret fra skøytenes trygge dunk til et helt register av lyder og ulyder.

Det samme universet møter oss hver sommer: Rutebåten, eldgamle Donald-blader, et kassert ringspill som aldri kastes, bocciakuler i tre anno 1963. Reker og kortspill. Det imperative morgenbadet. Duften av jordslag og forgagne ferier, duften av selveste barndommen. Det er Verden av i går, og en kontinuitet livet ellers ikke rommer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse