Annonse
00:00 - 17. juli 2015

Hva Norge kan gjøre for EU

Norge har interesse av at EU ­krangler mindre. Hva kunne vi ha gjort for å fremme den interessen, spør Aslak Bonde.

Annonse

Når det oppstår en krise et eller annet sted i verden, hender det titt og ofte at den norske utenriksministeren blir spurt hva Norge kan gjøre. Kanskje vi kan megle, slik vi suksessfullt har gjort i tre år mellom Farc-geriljaen og regjeringen i Colombia. (En avtale ble undertegnet sist helg.) Eller vi kan stille med penger og lede giverlandsgrupper, slik vi gjør for Palestina. Eller vi kan trå til med såkalt kapasitetsbygging – det innebærer at vi hjelper andre land til å utvikle sin egen forvaltning og demokratiske ­institusjoner.

 

Ingen spør noen gang en norsk utenriksminister om hva vi kan gjøre for å hjelpe EU. Selvfølgelig ikke. De er store. Vi er små. EU-landene har mye mer ressurser, og det ville vært direkte uhøflig av oss bare å antyde at de trengte hjelp.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt