00:50 - 31. juli 2015

Barbogen spesial

Rett over fjorden fra Gryllefjord på Senja ligger den veiløse plassen Barbogen med sine 11 hus. Alle er fraflyttet, men mange er i bruk som fritidshus. Du må ha båttransport for å komme deg dit, og butikkene ligger på andre siden av fjorden. Her er ikke strøm eller innlagt vann. Så hva gjør man når det begynner å minke i matskapet og kulingen ikke har tenkt å gi seg?

Anbefalt-redaksjonen gjorde som følger: Bakerst i skapet lå en pose med brødmel av typen fullkorn. Melet ble rørt ut i kaldt vann sammen med salt og en halv teskje tørrgjær. Da blandingen var bløt som grøt, ble den satt til heving i 12 timer – minst. Neste morgen ble gassgrillen fyrt opp. Oppå grillen: en flat steinhelle og en jerngyte uten lokk. Gryten ble glovarm før den bløte deigen ble veltet i. Det freste godt, og etter om lag 50 minutter var det deiligste brød ferdig. ​

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse