Annonse
04:00 - 28. oktober 2011

Bedre og bedre dag for dag

Steven Pinker, den viktigste tenkeren bak Hjernevask, slår fast at verden går fremover.

Optimisten: Steven Pinkers siste bok er egnet til å hisse på seg både konservative pessimister og postmoderne relativister. Anmeldelsene har likevel vært jevnt over positive. Ett av unntakene er omtalen fra den britiske filosofen John Gray, som Morgenbladet trykker på essayplass denne uken. Foto: Henry Leutwyler
Annonse

«Da du hørte at en geværmann hadde slaktet ned dusinvis av norske tenåringer på en ferieøy tidligere i sommer, tenkte du da at det var nok et symptom på en syk og voldsom verden? Det gjorde jeg også, helt til jeg leste Steven Pinkers strålende og bevissthetsendrende bok om voldens tilbakegang.»

Slik åpner The Guardians anmeldelse av den kanadisk-amerikanske Harvard-psykologens nye utgivelse, The Better Angels of Our Nature: The Decline of Violence in History and Its Causes. Inn i en verden preget av pessimisme, med stadig nye rapporter om vold og krig, kommer en murstein av en bok som gjennom tall og kunnskap fra en haug disipliner – økonomisk historie, arkeologi og kriminologi, så vel som psykologi og kognitive vitenskaper – hevder å vise at verden faktisk går fremover: Det har aldri vært mindre vold enn nå, i det 21. århundre.

I hvert fall hvis man ser det relativt til folketall. For eksempel var det 35 ganger større sjanse for du ble drept i middelalderen enn det er i dag. Ikke bare drap, men alle typer vold har gått nedover. Pinker knytter dette til blant annet opplysningshumanismen og en rekke ulike «siviliseringsprosesser».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»
«Utover sorgen og ubehaget føler jeg også på en genuin forbløffelse.»