Annonse
04:00 - 08. juli 2011

Folkerettens utilstrekkelighet

Det er bare to måter domstolen kan bidra med fred i Libya.

Dilemma: Sjefsaktor for Den internasjonale domstolen i Haag, Luis Moreno-Ocampo har et problem med at ingen kan bringe Gaddafi til Haag. Foto:Mario Tama/Getty Images
Annonse

Arrestordren fra den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) er klar, og krigen i Libya har fått en fasit ? Gaddafi og hans medsammensvorne bringes for retten i Haag, freden senker seg og rettferdigheten skjer fyllest. Den lille haken er at arrestordren ikke kan håndheves, og at en rettsprosess i Haag verken vil bringe beskyttelse til sivile, rettferdighet eller fred.

ICC utstedte nylig en internasjonal arrestordre på Libyas trekløver - Gaddafi selv, hans militære bøddel (og svoger) Abdullahi Senussi, og hans statsminister (og sønn) Saif al-Islam. Ettersom Libyas lederskap aldri selv har underlagt landet ICC, var det FNs sikkerhetsråd som tvang Libya inn under domstolens jurisdiksjon i et vedtak den 26. februar, tre uker før vedtaket som autoriserte krigen mot Gaddafi. Resolusjon 1970 var historisk, fordi det var første gang Sikkerhetsrådet benyttet ICC som instrument i en krise under utvikling, og det var den første enstemmige resolusjonen som gir ICC rett over en sittende statsleder. I seg selv en stor seier for internasjonal strafferett og ICC.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse