04:00 - 03. juni 2011

Med Bibel i Babel

Om den skriftlærde Dylan.

Foto: Getty Images

Bob Dylan er en livslang leser. Det vitner sangene hans om. I dem finner vi tallrike referanser til historieverk, diktere fra antikken og frem til vår tid, avistekster og mye annet. Den litterære inspirasjonskilden som er lengst og tydeligst til stede hos Dylan, er likevel Bibelen. Riktignok har han uttalt seg nokså sprikende om saken, særlig i sine første artistår. I et intervju fra 1965 avviser han at han har lest Bibelen: Han har bare «kikket gjennom den». I 1968 uttaler han seg temmelig annerledes: «Jeg har alltid lest Bibelen.» Og til antydningen om at han ikke er av dem som leser i bibler de finner på hotellrom, svarer han: «Vel, du kan aldri vite.»

I et nyere intervju, fra 1991, formulerer Dylan seg atskillig mer entydig:

«Jeg tror på alt Bibelen sier.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.