04:00 - 20. mai 2011

Dylan frigjort fra disiplene

Gitarist Knut Schreiner trosset fordommene og studerte Bob Dylan ved Universitetet i Oslo. Her er hans anmeldelse av faget, kort tid før han tar eksamen.

«His Bobness»: ... Men Bob Dylan har selv aldri vært begeistret for å bli gjort til talsmann for sin egen tid. 24. mai fyller han 70 år. Her under en konsert i Australia 25. april i år. Foto: Torsten BLACKWOOD/Scanpix

 

Første gang jeg hørte om det såkalte «Dylan-studiet på Blindern», var under en av dagtidssendingene på NRK Petre som sliter med å holde samme nivå som Radioresepsjonen. Med en blanding av usikkerhet og lett ironi fortalte programlederne at Universitetet i Oslo ikke var alene: På et amerikansk universitet kunne man studere Lady Gaga, på et engelsk Harry Potter! Verden står ikke til påske, altså, og det spørs hvor matnyttige disse studiene er for norske studenter som orienterer seg mot arbeidslivet.

Da professor i idéhistorie Reidar Aasgaard lanserte Dylan-studiet i fjor, fikk det mye oppmerksomhet av det karikerende slaget. Bilder av unge studenter med «Elvis Costello»-hatt og Mad Men-klær, poserende foran et av universitetets flygler(!), fant raskt veien til Aftenpostens jobb- og utdanningsbilag. Men sånn er media, og studiet vakte begeistring og seriøs interesse fra både studenter, Dylan-fans og universitetsledelsen.

Annonse