Annonse
04:00 - 20. mai 2011

Profet mot sin vilje?

Om Bob Dylan som budbringer.

Motvilllig: «Jeg var syk av måten tekstene mine var blitt fortolket på, at meningen med dem var fornedret til polemikk, og at jeg hadde blitt salvet som Opprørernes Store Høvding, Protestenes Yppersteprest [...] – hva faen er det vi snakker om?» skriver Bob Dylan i sine Memoarer.
Annonse

 

I sine Memoarer skriver Bob Dylan at han på slutten av 1960-tallet hadde fått nok av lederrollen i protestbevegelsen: «Jeg var syk av måten tekstene mine var blitt fortolket på, at meningen med dem var fornedret til polemikk, og at jeg hadde blitt salvet som Opprørernes Store Høvding, Protestenes Yppersteprest, Dissenternes Tsar, Ulydighetens Hertug, Snylternes Leder – De Frafalnes Keiser, Anarkiets Erkebiskop, Sjefen Sjøl – hva faen er det vi snakker om?» Dylan, som ikke ville være opprørsleder og enda mindre betraktet seg selv som en Messias-skikkelse, forteller at han fikk slengt overveldende karakteristikker etter seg: «Legende, ikon, gåte (Buddha i europeiske klær var den jeg likte best) – sånne ting, men det var greit. Disse titlene var stillferdige og harmløse, gjennomskuelige og lette å ha med å gjøre. Profet, Messias, Frelser – det var de vanskelige greiene.»

Slike uttalelser har imidlertid ikke ført til at dylanologer og Dylan-forskere har eliminert profetbegrepet når de skriver om Dylan og kommenterer hans sanger. Hva er det ved enkelte av Dylans tekster som gjør at de kan karakteriseres som profetiske? Har Dylan selv beskrevet sin egen rolle på en måte som gjør at den kan sammenlignes med profetens rolle?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Problemet er at forfatteren Knausgård bruker én av disse karakterene til å mistenkeliggjøre et gjenkjennelig menneske.»