Annonse
04:00 - 20. mai 2011

Profet mot sin vilje?

Om Bob Dylan som budbringer.

Motvilllig: «Jeg var syk av måten tekstene mine var blitt fortolket på, at meningen med dem var fornedret til polemikk, og at jeg hadde blitt salvet som Opprørernes Store Høvding, Protestenes Yppersteprest [...] – hva faen er det vi snakker om?» skriver Bob Dylan i sine Memoarer.
Annonse

 

I sine Memoarer skriver Bob Dylan at han på slutten av 1960-tallet hadde fått nok av lederrollen i protestbevegelsen: «Jeg var syk av måten tekstene mine var blitt fortolket på, at meningen med dem var fornedret til polemikk, og at jeg hadde blitt salvet som Opprørernes Store Høvding, Protestenes Yppersteprest, Dissenternes Tsar, Ulydighetens Hertug, Snylternes Leder – De Frafalnes Keiser, Anarkiets Erkebiskop, Sjefen Sjøl – hva faen er det vi snakker om?» Dylan, som ikke ville være opprørsleder og enda mindre betraktet seg selv som en Messias-skikkelse, forteller at han fikk slengt overveldende karakteristikker etter seg: «Legende, ikon, gåte (Buddha i europeiske klær var den jeg likte best) – sånne ting, men det var greit. Disse titlene var stillferdige og harmløse, gjennomskuelige og lette å ha med å gjøre. Profet, Messias, Frelser – det var de vanskelige greiene.»

Slike uttalelser har imidlertid ikke ført til at dylanologer og Dylan-forskere har eliminert profetbegrepet når de skriver om Dylan og kommenterer hans sanger. Hva er det ved enkelte av Dylans tekster som gjør at de kan karakteriseres som profetiske? Har Dylan selv beskrevet sin egen rolle på en måte som gjør at den kan sammenlignes med profetens rolle?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»
«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»