Annonse
04:00 - 21. januar 2011

«Vi opplever en Kafka-aktig statlig kontroll»

Rekordmange byråkrater er blitt ansatt ved universitetene de senere årene. Hva gjør de, alle sammen, og er det behov for dem?

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Byråkratene ved universitetene har gått fra å være professorenes gode hjelpere til å bli noe som ligner på en egen profesjon. Samtidig er det færre studenter per administrativt ansatt enn på 1990-tallet.

Ser man på de fire «gamle» universitetene – i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim – har antall årsverk for administrativt ansatte på høyere nivåer økt med 115 prosent fra 1999 til 2009, fra 1518 til 3260. I samme tidsrom sank antall lavere kontorstillinger fra 1090 til 228, altså med 80 prosent, viser de siste tallene fra forskningsinstituttet Norsk Institutt for studier av innovasjon, forskning og undervisning, Nifu.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Når man viderefører dette på akademisk nivå, er det ikke morsomt lenger. Da blir det farlig.»