Annonse
04:00 - 22. oktober 2010

Forsnakkelser i et bankhvelv

I et av Norges Banks gamle hvelv tok Geir Gulliksen sjansen på å gjøre det han hadde bestemt seg for at han ikke skulle – snakke om sin nye roman.

Noe helt annet: Mye av det som har med kjønn å gjøre slår for alvor inn i folks liv når man får barn. Jeg tenker at Kim i romanen er opptatt av kjønn. Samtidig vil han ikke være der han er. Hvis noen sier «du er far», må han si «nei, jeg vil være mamma», sier Geir Gulliksen.
Annonse

– Jeg har ikke vært her før. Med ett føltes det som en unnlatelse.

Geir Gulliksen ser på oss med åpne øyne. Vi er på vei inn på Nasjonalmuseets avdeling for arkitektur, en av Norges Banks gamle bygninger ved Bankplassen i Oslo. Vi skulle egentlig vært på Museet for samtidskunst, for Gulliksen er lei av å sitte på kafé. Men der ble vi møtt av lyden av skyting i entreen, og snudde i døren. Nå viser vakten oss inn i et gammelt bankhvelv hvor vi kan sitte i fred – «hvis vi tør». Stemmene våre gir gjenlyd mellom de tykke murene, og jeg tenker på det amerikanske uttrykket «it stays in the vault», som man kan bruke hvis man vil forsikre noen om at det man akkurat har fått høre, forblir en hemmelighet. Med andre ord er dette et passende sted for forsnakkelser, noe man strengt tatt kan kalle hele dette intervjuet, siden Gulliksen hadde bestemt seg for ikke å gi noen intervjuer denne gangen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.