04:00 - 17. september 2010

Velkommen, Mr. Chance

Fredrik Reinfeldt vil ikke forestille seg en bedre verden, for så fort han skulle begynne å gjøre det, ville folk miste tiltroen til ham.

Gartneren med fjernkontrollen: Mr. Chance i Jerzy Kosinskis roman Being There, filmatisert med Peter Sellers i hovedrollen (bildet), snakker faktisk om hagen. Alle han møter tror det dreier seg om dypsindige metaforer. Skikkelsen er ikke helt ulik Fredrik Reinfeldt, skriver Sverker Sørlin. Foto: Getty

Man kan spørre om når noe tilhører det forgangne. Altså når det ikke lenger finnes. I innspurten mot riksdagsvalget i 2010 er det tydelig: Det svenske nittenhundretallet har tatt slutt. Det er en begivenhet som ser ut som en tanke at det har kommet en biografi om Olof Palme, av en historiker, Henrik Berggren, som skriver om ham som om han virkelig tilhører fortiden. Boken heter Underbara dagar framför oss. Palme likte dette optimistiske franske ordspråket. «Oss» kan være en familie, men også en nasjon.

Hva består denne forgangenheten i? Kanskje at politikk springer ut av en moralsk stillingtagen, en overbevisning om at den politiske handlingen gjorde verden bedre. Og at dette ordet, «bedre», lot seg forstå i en absolutt betydning, altså ikke bedre for noen eller noe, men bedre for alle.

Det er kanskje derfor denne boken plutselig er på alles lepper. Den vekker minner om hvordan det faktisk kunne være. At politikk kunne være drømmer, håp, lengsel etter en annen og bedre tilstand: «Vidunderlige dager foran oss.»
 

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.