04:00 - 17. september 2010

Adelige manerer

Den stockholmske overlegenheten, hvor kommer den fra? Fra en skole langt inne i skogen.

Tradisjon: Tre skoler konkurrerer om adelens og storborgerskapets sønner og døtre i Sverige. Eldst og ærverdigst er Lundsbergs.

Skolen heter Lundsbergs. Omtrent hundre unge slippes hvert år ut herfra med en utdannelse og en væremåte man ellers forbinder med britiske kostskoler. Det er grunnen til at man som norsk stadig kan oppleve seg selv som en villmann i møte med svensker høyt på strå. Om den norske kronen er aldri så sterk, så endrer det ikke på dette.

Mens Sana in Corpore Sano, en sunn sjel i et sunt legeme, det er skolens motto. Nylig er dette supplert med tre ord til: «Kunnskap». «Stil». «Tradisjon». Men om Ni ursäktar, så skulle jeg gjerne ville ta en liten omvei, via Proust.

Det var den om mannen som kom noe sent inn i et palé, til en soirée, ja det var hos markisen av Saint-Euverte: En tjener ville ta yttertøyet hans, og mannen observerer at hardheten i tjenerens stålblikk ble oppveiet av mykheten i hans bomullsvanter, med den følge at tjeneren, når han nærmet seg gjesten, så ut til i like høy grad å uttrykke forakt for gjestens person som respekt for hans hatt.
 

Annonse