Annonse
04:00 - 03. september 2010

Antologi, tross alt

Fire års slit holdt på å ta knekken på dem, men denne uken satte poetene Gunnar Wærness og Pedro Carmona-Alvarez endelig sluttstrek for sitt gigantprosjekt – en 500 siders antologi med dikt fra hele verden.

Fra Estland: Elo Viiding
Annonse

Historien om samarbeidet mellom de to poetene Gunnar Wærness og Pedro Carmona-Alvarez er historien om et samarbeid som har lyktes mot alle odds. Da de to møttes sommeren 2006 for å begynne arbeidet med en stor samling verdenspoesi, hadde de riktignok gått på Skrivekunstakademiet i Bergen sammen drøye ti år i forveien, skoleåret 1994/95, men kommunikasjonen dem imellom hadde den gang begrenset seg til at den ene spurte den andre om fyr, og at den andre spurte den første hva klokka var, eller noe i den retning. De var på forskjellige planeter, minnes Wærness.

Bedre ble det ikke av at Carmona-Alvarez som redaktør i litteraturtidsskriftet Vagant i 2003 slaktet bladet Wærness var redaktør for, Luj, på lederplass, for å representere «en feig form for forfattersentrert senromantikk utkledd som litterær fornyelse». En kan ikke bli sur for sånt, dessuten hadde han kanskje litt rett, sier Wærness i dag. Likevel hadde han neppe verken trodd eller håpet at det var nettopp ham og Carmona-Alvarez Oktober Forlag skulle spørre når de ville ha noen til å sette sammen en antologi over verdenspoesi. Men nettopp dem var det de spurte, og slik ble det. I fire år har de trålet nettet og utallige antologier, og nå foreligger boken – Verden finnes ikke på kartet. Ikke et sekund for tidlig, skal vi tro Wærness.

– Jeg har holdt på å drukne fullstendig under ansvaret ved å holde på med disse diktene, sier han.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse