04:00 - 06. august 2010

Turkish delight

En tyrkisk såpestjerne får arabiske menn til å kreve skilsmisse, mens araberland hyller Ankara for kaldfront mot Israel. Tyrkia er en voksende stormakt.

Tv-makt: Tyrkiske såpeoperaer har suksess på arabiske tv-skjermer, og kjærlighetshistorien mellom skikkelsene Noor og Muhannad i serien Noor er blant de aller mest populære.

Hver kveld satt Hazem Shahin foran tv-en med familien sin i Libanons hovedstad Beirut. Den tyrkiske tv-serien Noor gikk som en farsott over den arabiske verden, og som millioner av andre arabere var familien Shahin hektet på dramaet mellom den mørke skjønnheten Noor og hennes blonde kjærlighet Muhannad – arabiske kvinners Don Juan.

Mannen som med sin ømme romantikk har fått arabiske menn til å kreve skilsmisse, fordi konene deres har klaget over at de ikke ligner mer på ham. Religiøse muslimske ledere har fordømt serien, der rollefigurene drikker alkohol, har sex før ekteskapet og kvinnene ikke dekker til håret. Saudi-Arabias øverste religiøse lærde forbød muslimer å se den.

 

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»