Annonse
04:00 - 06. august 2010

EU i det blå

Ved å vende seg mot øst gjør Tyrkia seg både lekker og besværlig for EU.

Splid i EU: Storbritannias statsminister David Cameron (til venstre) lovet å kjempe for å få Tyrkia med i EU da han var i Ankara 27. juli hos kollega Recep Tayyip Erdogan. Foto: Adem Altan/Scanpix
Annonse

Tyrkias bånd til det muslimske Midtøsten kan være EUs nøkkel til de samme landene – men samtidig også et tegn på at Tyrkia blir mer som dem.

– Tyrkia sier de forsøker å moderere Hamas, Iran og Sudan. Jeg tror de forsøker å gjøre det, men problemet er at når vestlige land ser Tyrkias ledere stå ved siden av Sudans leder Omar al-Bashir og Irans leder Mahmoud Ahmadinejad, tenker de at Tyrkia er med «slemmingene», sier Hugh Pope, prosjektleder i Istanbul for analyseorganisasjonen International Crisis Group til Morgenbladet.

Tyrkia har vært EU-kandidatland siden 1999, og begynte forhandlinger om medlemskap i 2005. Når og i det hele tatt om landet blir medlem, er imidlertid usikkert, og saken splitter EU.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse