04:00 - 06. august 2010

EU i det blå

Ved å vende seg mot øst gjør Tyrkia seg både lekker og besværlig for EU.

Splid i EU: Storbritannias statsminister David Cameron (til venstre) lovet å kjempe for å få Tyrkia med i EU da han var i Ankara 27. juli hos kollega Recep Tayyip Erdogan. Foto: Adem Altan/Scanpix

Tyrkias bånd til det muslimske Midtøsten kan være EUs nøkkel til de samme landene – men samtidig også et tegn på at Tyrkia blir mer som dem.

– Tyrkia sier de forsøker å moderere Hamas, Iran og Sudan. Jeg tror de forsøker å gjøre det, men problemet er at når vestlige land ser Tyrkias ledere stå ved siden av Sudans leder Omar al-Bashir og Irans leder Mahmoud Ahmadinejad, tenker de at Tyrkia er med «slemmingene», sier Hugh Pope, prosjektleder i Istanbul for analyseorganisasjonen International Crisis Group til Morgenbladet.

Tyrkia har vært EU-kandidatland siden 1999, og begynte forhandlinger om medlemskap i 2005. Når og i det hele tatt om landet blir medlem, er imidlertid usikkert, og saken splitter EU.

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»