04:00 - 15. januar 2010

Maktens nye posisjoner

Etter finanskrisen blir kortene delt ut på nytt. Blant vinnerne er en gammel mann i Nebraska og et gammelt, humanistisk fag.

Vinneren: Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva jubler da Rio ble tildelt Sommer-OL i 2016. Økonomisk vekst, sosial utjevning og en for Brasil sjelden orden i økonomien gjør Lula populær i inn- og utland. Foto: Olivier Morin/Scanpix

I Andrew Ross Sorkins bok om finanskrisen Too big to fail er det en talende scene: Mens hele USA følger Lehman Brothers’ desperate kamp mot konkurs, sitter Robert Willumstad, sjefen i AIG, og forsøker å regne ut hvor mange penger banken hans egentlig er i minus. I løpet av en helg vokser det røde tallet med 20 milliarder dollar.

– Du vet, folk som meg, vi trodde at finansnæringen var bedre regulert enn den var. Jeg trodde, ulykkeligvis, at de nye verdipapirene var noe som ville spre risiko, sier John Micklethwait sjefredaktør i The Economist. Vi sitter i en bil sammen med Micklethwait på vei fra Gardermoen til NHOs årskonferanse i Bjørvika, der skal han snakke om Norge etter finanskrisen. Vi benytter kjøreturen til å spørre om hva som har skjedd med resten av verden.

Overraskelsen var altså ikke at boligboblen sprakk, for det hadde The Economist advart mot siden starten på 2000-tallet. Men Micklethwait trodde at bankene, som hadde laget pakkene med risikable boliglån, hadde solgt dem videre. Det han ikke hadde forutsett var at bankene selv satt på papirene eller hadde handlet dem seg imellom til ingen visste akkurat hvem som skyldte hvor mye. Panikken spredte seg da alle verdipapirer som hadde bank eller bolig i seg plutselig var potensielle tapsbomber – finanskrisen høsten 2008 var et faktum.

Annonse