Annonse
04:00 - 21. august 2009

Avkledd, men påkledd min verdighet. Det er typisk 00-tallet for meg, skriver Shabana Rehman

Avkledd, men påkledd min verdighet. Det er typisk 00-tallet for meg, skriver Shabana Rehman.

«Lettere å være individ»: «00-tallet symboliserte for meg ikke stagnerte ghettoer, men et levende, utfordrende demokrati,» skriver Shabana Rehman. Foto: Amir Khan
Annonse

Flaggstuntet var mitt første offentlige stunt. Januar 2000. For offentligheten var det et humoristisk stunt, men for meg var det i tillegg en politisk protest mot et lydighetskrav. Et liv med flere voldelige erfaringer bak meg fra Oslos gater. Jeg kledde meg splitter naken og malte kroppen min med det norske flagget. Den samme kroppen som av selvforakt ikke ville reise seg opp av sengen. Den samme kroppen som lå forslått i et parkeringshus i Oslo sentrum og som slepte seg hjem til ungdomshjemmet med blåveiser. Kroppen som krøp sammen i vitneboksen av skam over å ha blitt misbrukt. Den samme kroppen som hadde reist seg og sagt ja til å fortsette å leve. Den kroppen stilte jeg opp, fullt offentlig i Dagbladet Magasinet, ikke som et offer, men endelig som en stolt og fri kvinne. Dette er kroppen min, dette er landet jeg er vokst opp i, hva i helvete er problemet?
 

Avkledd, men påkledd min verdighet. Det er typisk 00-tallet for meg. Frigjøring. Å kreve seksuell og sosial frihet uansett hvilken bakgrunn du har. Det var hyklersk å snakke om integrering når samfunnsdebatten ikke inkluderte alle som likeverdige med de samme grunnleggende menneskerettigheter. 00-tallet symboliserte for meg ikke stagnerte ghettoer, men et levende, utfordrende demokrati som vi levde i. Fylt av individer og ikke grupper som tenkte prikk likt.
 

Da jeg tok valget om å kle meg naken offentlig med et såpass sterkt politisk budskap, var det med visshet om at min familie kunne risikere trakassering, og jeg kunne i verste fall bli utsatt for mer vold. Hadde dette skjedd i Pakistan, ville alle familiens kvinner blitt trakassert så kraftig at mennene ville se seg nødt til å reagere. Ikke mot mobben, men ved å ta livet av sine egne kvinner, for å beskytte familiens ære.

Annonse