Annonse
00:00 - 26. juni 2015

Gudmund Hernes: Musikk i våre ører

Marx forsto spenningen mellom Taylor Swift og Apple, skriver Gudmund Hernes.

Taylor Swift under en konsert i Glasgow denne uken. Foto: Ross Gilmore/Getty Images
Annonse

Mange har utmalt AKPs moralske kollaps i den store vekkelsen i 1970-årene. Men AKP (m-l) øvet også vold mot analysene Marx lanserte: Han var aldri så vulgær som sine følgesvenner. Han ga både styrende idéer og sofistikerte mikrostudier. Med slike venner trengte han ikke fiender.

Én styrende idé var skillet mellom basis og overbygning og spenningene som kan oppstå mellom dem. Det kan illustreres med ordet «platebransjen».

Musikken er like gammel som menneskene. De kombinerte og delte lyd og rytme ved synging, klapping og plystring. De formidlet ved ny teknologi – instrumenter. Trommer, stokker og fløyter. Og når pilen fløy fra buen og strengen sang, var veien til harpe ikke lang. Noen ble så hvasse at de kunne leve av å lage og spille musikk.

Annonse