Annonse
10:22 - 27. september 2013

En heftig aften

En lang kveld var juryen samlet for å finne en verdig vinner av «Elsters utfordring». På takterrassen satt Jon Elster selv og var imponert over besvarelsene.

Imponert: – Slik jeg ser det er tre-fire mulige prisvinnere, sier Jon Elster (til høyre), her sammen med Harald Eia i forbindelse med lanseringen av konkurransen. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Det var en av de mange varme sensommerkveldene i Oslo. Jon Elster hadde nettopp landet med fly fra Paris og installert seg på takterrassen på baren Etoile på toppen av Grand Hotel. Han hadde kjøpt seg et glass chablis og satt seg ned med bunken av innsendte bidrag i konkurransen «Elsters utfordring», og ventet spent på juryens dom.

Han hadde lest hver eneste besvarelse grundig på forhånd og var imponert over mengden – 44 vitenskapelige bidrag:

– For meg var dette overraskende, jeg var forberedt på at det kunne komme null besvarelser. Jeg hadde overhodet ikke forventet dette, sier Elster. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«     Pierre Bourdieu (1930-2002), fransk sosiolog, særlig kjent for teoriene om habitus og kulturell kapital. Bourdieu så på kulturelle manifestasjoner…»
«Elsters utfordring? Den bør han gi seg selv: Kan han forstå Bourdieu bedre? Har han noe å lære av Bourdieu? Elsters tilfeldige parafrasering av avsnitt og fotnoter i Bourdieus La…»
«1. Hvordan kan strategier være ubevisste? Bourdieus utgangspunkt er det gamle sosiologiske problem: hvordan reproduserer sosiale mønstre og ulikheter seg? Hvorfor er de så stabile? Hans…»