Annonse
13:39 - 22. november 2012

TEDifisering

Grep om hjernen: I et av tidenes mest populære TED-foredrag sier Jill Bolte Taylor at vi kan gå til vår høyre hjernehalvdel for å finne fred. Skjermdump fra TED.com
Annonse

 

Å gi lettfordøyelig livsvisdom en hard vitenskapelig innpakning har lenge vært en trend også innen avansert og prestisjetung engelskspråklig sakprosa. Den amerikanske forfatteren Malcolm Gladwell perfeksjonerte sjangeren med bøker som The Tipping Point, Outliers og Blink – utgivelser som tilsynelatende appellerer like sterkt til unge hipstere som til næringslivsledere. 

Men noe skjedde da den unge New Yorker-skribenten Jonah Lehrer tidligere i år ble tatt i juks i den gryende bestselgeren Imagine: How Creativity Works. Det ble avslørt at Lehrer hadde diktet opp flere sitater av Bob Dylan for å gjøre eksemplene bedre. I kjølvannet kom det flere artikler med kritisk slagside mot bøker som angivelig er basert på cutting edge-forskning, men som ifølge kritikerne egentlig bare er lett forkledde selvhjelpsbøker.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Kanskje det hadde gjort seg med litt større oppmerksomhet i klasserommet?»