21:43 - 01. mars 2012

Mat i Treme

Kimmeridge.

Det har nylig vært mardi gras-tid, og jeg har fetet opp tilværelsen med første sesong av tv-serien Treme, skapt av David Simon og Eric Overmyer. Den handler om det kaotiske livet i en fattig bydel av New Orleans, tre måneder etter orkanen Katrina og den ikke minst politisk sett skandaløse oversvømmelsen av byen. Blant de mange fascinerende personlighetene som preger serien gjør Wendell Pierce en fantastisk rolle som trombonisten Antoine Batiste, og John Goodman er som vanlig suveren, her som universitetslæreren Creighton Bernette. Sentral er også kokken Janette Desautel (Kim Dickens), som sliter med å berge sin restaurant Desautel’s (i virkeligheten heter den Patois).

Janette Desautel er viktig, for ved siden av jazzmusikken, natteranglingen og det yrende folkelivet med parader og opptog bringes den levende matkulturen i New Orleans gradvis inn i handlingen. Her og der skimtes kjente varer, som Louisianas berømte eksportartikkel Tabasco, men også Zapp’s potetgull, Abita-øl, lokale retter som gumbo og pai. Creighton Bernette skal ha cajunsaus på alt han spiser. En kostelig scene utspiller seg når Janette i episode 5 får besøk av fire stjernekokker fra New York: Tom Colicchio (Gramercy Tavern), Eric Ripert (Le Bernadin), David Chang (Momofuku) og Wylie Dufresne (wd-50). De er faktisk hentet ut av restaurantverdenens kjendisliv, slik Dr. John og Elvis Costello blant mange andre er det på musikksiden.

Restauranten er smekkfull, chef’ene har naturligvis ikke reservert bord, og Janette bemerker «Å, så fint at dere ringte på forhånd!» For hun er den virkelige chef’en, og viser hva hun er god for. Hun serverer suppe med søtpotet, andouillette og reker, stekte kaninnyrer med biter av Allan Bentons berømte Tenessee-bacon, braisert nakkestek av lam, og til slutt tydeligvis en île flottante, som er mykmarengs i vaniljesaus. Maten er lekker og avansert, med klare, kreolske cajuntrekk.

Annonse