Annonse
22:29 - 09. februar 2012

Skrei med beurre blanc-saus

Annonse

Nå er det skreisesong, som betyr at den aller beste torsken er å få i fiskebutikken. Det vanlige er å koke torsken og å servere den med sandefjordsmør. Vi liker tradisjoner i Morgenbladet, men det var ingen sure miner å spore da skreien ble tilberedt på fransk manér i forrige uke. Tvert imot! I denne retten blir torsken bakt i ovnen og servert med purre, kokte poteter og beurre blanc-saus.

Sausen, som oversatt til norsk heter hvit smørsaus, skal ha blitt til da kokken Clémence Lefeuvre fra Nantes en gang rundt 1890 glemte å ha i eggeplommer da hun skulle lage bernaisesaus. Som ofte ellers er det slike feilskjær som skaper nye retter; beurre blanc-sausen ble en suksess, og Clémence skrev seg inn i gastronomiens historie. Hun åpnet senere sin egen restaurant, La Chebuette, nær Nantes i Loiredalen.

Annonse